Köldökzsinórvér

Mi a köldökzsinórvér terápiás értéke?

A köldökzsinórvér, a köldökzsinórban és a placentában található olyan vér, amely a vérképző őssejtek gazdag forrása. Míg korábban a placentával és a köldökzsinórral együtt „veszélyes hulladékként” megsemmisítették, addig napjainkban már szervezett formában gyűjtik, hogy kivonják belőle és tárolják az őssejteket.

A köldökzsinórvér rendkívüli értéknek bizonyulhat egy napon az Ön számára is, mert megmentheti gyermekei életét. A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek gazdag forrása, amelyek szükség esetén a csontvelői őssejtekkel megegyező módon transzplantálhatók a vérképző - és immunrendszer működésének helyreállítására. A felnőtt donorokból gyűjtött őssejteknél nemcsak fiatalabbak, hanem nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak, mint a felnőtt szervezetből gyűjtött idősebb sejtek. Autológ transzplantációhoz (amikor a saját őssejtek kerülnek visszaültetésre) és allogén transzplantációhoz (amikor családtagtól vagy idegen donortól származó őssejtek kerülnek beültetésre) egyaránt megfelelő őssejtforrás.

A köldökzsinórvér nem csupán a különböző vérsejt típusokat létrehozó vérképző őssejtek (ún. hematopoetikus őssejtek) gazdag forrása, hanem találhatók benne pl. mesenchymális őssejtek is, amelyek elsődlegesen porc-, csont-, zsírszövet képződése irányában elkötelezettek.

Levételi eljárás

A köldökzsinórvér levétele egyszerű és gyors eljárás, melyet a szülészorvos vagy a szülésznő végez a köldökzsinór átvágását követően. Semmilyen kockázatot nem jelent sem az anya, sem az újszülött számára. A köldökzsinórvér mintát speciális levételi szettbe gyűjtik.

A szülés után a köldökzsinórban pulzáló, ill. a placentában pangó vér gyűjtése egyszerű és biztonságos. A köldökzsinór átvágása után egy tűt vezetnek a köldökzsinór artériába vagy vénába és egy speciális vérvételi szettbe gyűjtik a még pulzáló vért. A köldökzsinórvér levétele egyszerű és gyors eljárás, amely semmilyen veszélyt nem jelent sem az újszülöttre, sem az anyára nézve.

Gyermeke köldökzsinórvérének gyűjtése egy nagyon jelentős döntés, de szeretnénk arra is felhívni a figyelmét, hogy az anya és a gyermek egészsége ennél sokkal fontosabb. Ezért minden esetben az orvos hozza meg a végső döntést a köldökzsinórvér levételét illetően.

Az őssejtek gyűjtésének legegyszerűbb módja a köldökzsinórvér levétele, összehasonlítva a csontvelőből vagy a perifériás vérből történő őssejt kinyeréssel. Az őssejtek csontvelőből történő közvetlen gyűjtése kórházi tartózkodást igényel, és a perifériás vérből történő őssejt gyűjtés is gyógyszeres előkészítést követően történik.

Köldökzsinórvér levétel császármetszés közben

A köldökzsinórvér tárolása

A köldökzsinórvér feldolgozása során kinyerik a vérből az értékes őssejteket, majd speciális fagyasztó zsákokba töltik, fémkazettákba helyezik, melyeket folyékony nitrogén gőzterében tárolnak. A teljes folyamatnak a vonatkozó minőségi szabványok szigorú betartása mellett kell történnie.

A köldökzsinórvérből nyert sejteket krioprotektív (a sejteket fagyástól védő) oldattal keverik össze, lefagyasztják és folyékony nitrogén gőzterében, -190°C körüli hőmérsékleten tárolják. A rendkívül alacsony hőmérsékleten a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy gyakorlatilag nem öregszenek.

Napjainkban több mint 4,7 millió köldökzsinórvér egységet tárolnak magán és közösségi vérbankokban: 4 millió mintát magán (családi) és 730 000 mintát közösségi bankokban.