A csontvelő a vérképző őssejtek leggazdagabb forrása, de napjainkban már többnyire az ún. perifériás őssejt gyűjtést végzik, amikor néhány napos gyógyszeres előkészítést követően a perifériás vérből vonnak ki vérképző őssejteket. A köldökzsinórvér később jelent meg, mint őssejtforrás, de az első sikeres transzplantáció óta mintegy 40 000 beültetés történt a világon és napjainkban a transzplantációk harmadát köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel végzik. A csontvelői- ill. köldökzsinórvér eredetű vérképző őssejtekkel rutinszerűen gyógyítanak vérképzőszervi rendellenességeket és vérképzési daganatos betegségeket, így igazolt orvosi felhasználásuk ma már több mint nyolcvanféle betegségre terjed ki. 2012-ben végezték el az egymilliomodik (!) őssejtbeültetést a világon és ez a szám évente kb. 50 000-rel tovább emelkedik.

Minden élő szervezet folyamatosan képez olyan új sejteket, amelyek a későbbiekben „megérve” specializálódnak, majd a genetikai kódjuk által meghatározott idő letelte után elpusztulnak. Az őssejtek közvetlenül új sejtekkel helyettesítik az elpusztult sejteket.

Az összes őssejt, még a szervezetben csupán átmenetileg jelenlévők is, besorolhatók az alábbi négy kategória egyikébe: totipotens, pluripotens, multipotens és unipotens.

A vérképző őssejtek a multipotens sejttípusba tartoznak, és a köldökzsinórvér jó forrásuk.

Köldökzsinórvér – levétel és tárolás

A köldökzsinórvér, a köldökzsinórban és a placentában található olyan vér, amely a vérképző őssejtek gazdag forrása. Míg korábban a placentával és a köldökzsinórral együtt „veszélyes hulladékként” megsemmisítették, addig napjainkban már szervezett formában gyűjtik, hogy kivonják belőle és tárolják az őssejteket.

A köldökzsinórvér a vérképző őssejtek gazdag forrása, amelyek szükség esetén a csontvelői őssejtekkel megegyező módon transzplantálhatók a vérképző - és immunrendszer működésének helyreállítására. A felnőtt donorokból gyűjtött őssejteknél nemcsak fiatalabbak, hanem nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak. Autológ transzplantációhoz (amikor a saját őssejtek kerülnek visszaültetésre) és allogén transzplantációhoz (amikor családtagtól vagy idegen donortól származó őssejtek kerülnek beültetésre) egyaránt megfelelő őssejtforrás.

Levételi eljárás

A köldökzsinórvér levétele egyszerű és gyors eljárás, melyet a szülészorvos vagy a szülésznő végez a baba megszületése után. A köldökzsinór elvágását követően egy tűt vezetnek a köldökzsinór artériába vagy vénába, és egy speciális vérvételi szettbe gyűjtik a még pulzáló vért. A gyűjtés folyamata nem jár fájdalommal, és nem jelent egészségügyi kockázatot sem a baba, sem pedig az édesanya számára. A levételt követően a bank által felhatalmazott szállító átszállítja az őssejeteket a kórházból az Intézet laboratóriumába.

A köldökzsinórvér tárolása

A köldökzsinórvér feldolgozása során kinyerik a vérből az értékes őssejteket, majd speciális fagyasztó zsákokba töltik, fémkazettákba helyezik, melyeket folyékony nitrogén gőzterében tárolnak. A teljes folyamatnak a vonatkozó minőségi szabványok szigorú betartása mellett kell történnie.

A köldökzsinórvérből nyert sejteket krioprotektív (a sejteket fagyástól védő) oldattal keverik össze, lefagyasztják és folyékony nitrogén gőzterében, -190°C körüli hőmérsékleten tárolják. A rendkívül alacsony hőmérsékleten a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy gyakorlatilag nem öregszenek, így korlátlan ideig tárolhatók.

Köldökzsinór szövet – levétel és tárolás

A köldökzsinór ereit körülvevő Wharton kocsonya az őssejtek egy speciális típusát tartalmazza, az ún. mesenchymális őssejteket. Ezek az őssejtek a köldökzsinórban zsírsejtekké fejlődnek, de más környezetbe helyezve őket képesek ideg-, porc-, illetve csontsejtekké alakulni.  

A köldökzsinór szövet gyűjtése egyszerű, gyors, fájdalommentes és nem jelent kockázatot sem az anya, sem a baba számára. Az orvos vagy szülésznő a szülést követően levágja a (10-15 cm hosszú) köldökzsinórszakaszt, és speciális gyűjtő szettbe teszi. A laboratóriumban megvizsgálják és előkészítik fagyasztásra, majd lefagyasztják a köldökzsinór szövetet. Az eredeti szövetdarabok tárolása mellett lehetőség van a mesenchymális őssejtek izolálására is, így a tiszta sejtkultúra kerülhet tárolásra.

Miért érdemes köldökzsinór szövetet/sejteket tároltatni?

  • mesenchymális őssejtekkel bármely családtag kezelhető, mert nincs szükség olyan szöveti összeférhetőség vizsgálatra, mint köldökzsinórvér esetén
  • mesenchymális őssejtek a regeneratív orvoslás fontos eszközei pl. a korai ízületi porckopások kezelésében
  • gyulladáscsökkentő és immunszupresszív hatásukra épülnek azok a klinikai kísérletek, amelyekben pl. ALS-es ill. autoimmun betegeket (Crohn-betegség, rheumatoid arthritis, 1-es típusú diabetes mellitus, sclerosis multiplex) kezelnek
  • a mesenchymális őssejtek hatékonyan segítik a köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó vérképző őssejtek megtapadását és jelentősen csökkentik a kilökődés kockázatát, így klinikai kísérletek keretében gyakran együtt kerülnek felhasználásra

Placenta vér – levétel és tárolás

A köldökzsinórvér gyűjtését követően a placentában maradó vér értékes vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek kinyerése jelentősen növelheti a gyűjtött köldökzsinórvér terápiás értékét és kiszélesítheti a minta felhasználhatóságát.

A placenta eredetű köldökzsinórvér gyűjtése külön levételi szettben történik és a köldökzsinórvértől függetlenül kerül feldolgozásra, minősítésre és tárolásra. A FamiCord Csoport által fejlesztett speciális levételi szett és gyűjtési eljárás lehetővé teszi a placentában pangó, rendkívül gyorsan megalvadó vér gyűjtését. A placenta alvadásgátló folyadékkal történő alapos átmosása igényel némi gyakorlatot, így abban az esetben, ha ezt a szolgáltatást is választja, kérjük, hogy időben tájékoztassa a szülészorvosát, szülésznőjét és adja át részükre a levételi szett mellett található Placenta vér gyűjtési segédlet elnevezésű útmutatót.

A placenta gyűjtési segédletet ide kattintva is megtekintheti.

A placenta eredetű köldözsinórvér gyűjtése, valamint a köldökzsinórszövet izolálása együttesen csak a KRIO Intézetnél elérhető az Arany csomagban.

Vezetéknév és keresztnév
Invalid Input

E-mail cím
Invalid Input

Telefonszám
Invalid Input

Szülés várható ideje
Invalid Input

Kérjük adja meg elérhetőségeit, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Adatait semmilyen körülmények között nem tesszük harmadik fél számára hozzáférhetővé.

Zgody są wymagane

A Részvételi és Adatkezelési Szabályzatban foglaltakat megismertem, és tudomásul veszem.