Tények
és tévhitek

Leggyakoribb tévhitek és tények az őssejtekről

Gyakran tapasztaljuk, hogy a leendő szülők sok téves információval találkoznak az őssejtekkel, tárolásukkal és felhasználásukkal kapcsolatban. A megalapozott döntés meghozatalához kérjük olvassa el a legfontosabb tényeket az őssejttárolással kapcsolatban.

Európában 1988 óta kb. 41.000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra

TÉNY
Magyarországon 2001 óta van lehetőség, a köldökzsinórvér eltárolására, tehát ma még sajnos egyetlen felnőttnek sincs eltárolt mintája, a gyerekeknél pedig körülbelül 5 %-nak van. Ebből következik, hogy a felhasználások száma nem az őssejtbeültetéssel kezelhető betegek számát mutatja, csupán azt, hány esetben fordult elő, hogy volt a családnak eltárolt köldökzsinórvér mintája.

A minták korlátlan ideig tárolhatók és felhasználhatók

TÉNY
A köldökzsinórvér mélyfagyasztása a jelenleg legkorszerűbb ún. vapour phase technológiával, körülbelül mínusz 180 fokon, folyékony nitrogén gőzében történik, aminek következtében a sejtekben gyakorlatilag leállnak az anyagcsere folyamatok, így minőségi romlás (öregedés) nélkül tárolhatók akár egy életen át.

2001 óta Magyarországon rutin eljárásnak számít a köldökzsinórvérből nyert őssejtek transzplantációja

TÉNY
Magyarországon jelenleg öt őssejttranszplantációs centrum működik, a kezeléseket, mint minden más kórházi kezelést, az állami egészségügyi ellátórendszer finanszírozza.

Az első köldökzsinórvér transzplantáció 30 éve történt

TÉNY
A vérképző őssejtbeültetéssel történő gyógyítás már sok évtizedes múltra tekint vissza. Az első sikeres őssejt transzplantáció 1988-ban törtét Franciaországban. Azóta teljesen kiforrott, és a mindennapi gyakorlatban használt kezeléssé vált.

Akár már 100 000 forinttól elérhető

TÉNY
Talán a legnagyobb tévhit az őssejttárolással kapcsolatban, hogy a tárolás nagyon drága, ezért kevesen engedhetik meg maguknak. Ezzel szemben ma már nagyon sokféle lehetőség van, részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, és azt is kevesen tudják, hogy nem csak hosszú távú egyösszegű tárolási díj fizetésben lehet gondolkodni, hanem akár évenkénti tárolásra is van mód. Ha ma egy magyar család szeretne gondoskodni születendő gyermeke őssejtjeinek tárolásáról, akkor biztos, hogy talál megfelelő konstrukciót.

A témával kapcsolatban további információkat talál a GYIK menü pontban.

Vezetéknév és keresztnév
Invalid Input

E-mail cím
Invalid Input

Telefonszám
Invalid Input

Szülés várható ideje
Invalid Input

Kérjük adja meg elérhetőségeit, és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Adatait semmilyen körülmények között nem tesszük harmadik fél számára hozzáférhetővé.

Zgody są wymagane

A Részvételi és Adatkezelési Szabályzatban foglaltakat megismertem, és tudomásul veszem.