Személyes történeteink

 • Újabb sikeres transzplantáció a Krioban - Aletta története
  Több

  Kistestvére köldökzsinórvér-őssejtjével gyógyították meg a 7 éves Alcsikát.

  Újabb sikeres életmentő őssejtbeültetés a Krio Intézetben tárolt mintával

  Lassan véget ér a fél éves rehabilitációja annak a hétéves kislánynak, aki testvére köldökzsinórvérének köszönheti gyógyulását.

  2001 óta itthon 67 sikeres köldökzsinórvér transzplantáció történt és Intézetünk büszke arra, hogy minden olyan transzplantáció, amely családi bankban tárolt mintával jött létre az a KRIO Intézetben került korábban feldolgozásra és tárolásra. Aletta esetében is a KRIO Intézetben tárolt mintával végezték a beültetés. A korábban leukémiával kezelt kislány hamarosan újrakezdheti a mindennapi életét.

  Az őssejt-transzplantációra Alcsi hetedik születésnapján került sor

  Alettát, vagy ahogy szülei hívják, Alcsit hároméves korában, 2013 telén diagnosztizálták leukémiával. Haspuffadás, bevérzések a bőrön, sápadtság, levertség voltak a tünetek, amik miatt édesanyja gyerekorvoshoz vitte. A vérvétel után biztossá vált, hogy Alcsinak valamilyen fajta leukémiája van, mert elég magas volt a fehérvérsejtjeinek száma. Miskolcon, a megyei kórházban mintát vettek a csontvelőből, ami beigazolta a gyanút. 9 hónapos kemoterápiás sorozat vette kezdetét, majd miután decemberben haza engedték őt a kórházból, még gyógyszeresen kezelték. Ezután több mint egy évig volt tünetmentes.

  2014 márciusában volt Alcsi óvodás ballagása, akkor látták rajta szülei megint, hogy sápadt. Bíztak benne, hogy csak egy vírus miatt esett le a vörösvértestjei száma. A kórházban viszont az osztály főorvosnője, Simon Réka már azt mondta: valószínű, hogy Alcsinak visszajött a betegsége. A leukémiásoknál hosszabb idejű tünetmentesség után a betegség kiújulása egyáltalán nem ritka. Miután bebizonyosodott, hogy Alcsinál is ez történt, újabb kemoterápiás kezelés-sorozat vette kezdetét, aminek végén tudható volt, Alcsinak őssejt-transzplantációra lesz szüksége.

  A leukémia, mint vérképző-szervi betegség kezelésére olyan őssejtekre van szükség, amelyek képesek vérképző csontvelői sejtekké alakulni. Ilyen sejtek kinyerhetők a születéskor a köldökzsinórvérből és a placentából.

  Ebbe a helyzetbe született bele 2014 júliusában Alida, Aletta és Gábor második kislánya, aki, mint Alcsi édestestvére, a legnagyobb eséllyel rendelkezik a beteg kislányéval kompatibilis őssejtekkel. A szülők természetesen azonnal úgy döntöttek, hogy levetetik második kislányuk köldökzsinórvérét, így biztosítva az életben maradás esélyét Alcsika számára.

  A transzplantációra 2016. november 23-án, éppen Alcsi hetedik születésnapján került sor. Bár az egész beavatkozás abból áll, hogy egy infúzión keresztül vezetik a beteg testébe az őssejt-készítményt, az igazi bonyodalom azonban csak ezután következik. A transzplantációt megelőző sugárkezelés ugyanis jelentősen lecsökkenti a vérben a fehérvérsejtek számát, ezért 2-3 hétig, amíg az átültetett őssejtek nem képeznek elég fehérvérsejtet, a beteg gyakorlatilag védtelen a fertőzésekkel szemben. Alcsinak ezért az átültetés utáni 3 hetet egy üveg boxban kellett töltenie teljesen steril körülmények között, ahová alapos fertőtlenítés után mehettek csak be hozzá - külön-külön - a szülei.

  A legrosszabb az volt a boxban, hogy folyton hányingerem volt, meg hogy semmit nem akartam enni. - emlékezett vissza a kislány az őssejt beültetést követő időszakra. Mostanra azonban néha már a szájmaszkot is leveheti, sőt, kutyája is van, és hamarosan újrakezdheti mindennapi életét!

  KRIO Intézet 2004. óta végzi köldökzsinórvér eredetű őssejtek fagyasztását és tárolását

  Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér kitűnő forrása a hemopoetikus (vérképző) őssejteknek. Bizonyított tény, hogy terápiás felhasználásuk sok esetben azonos vagy nagyobb értékű, mint a csontvelő őssejteké. A köldökzsinórvér őssejtjei széles lehetőséget kínálnak a sejtterápiára, és megfelelő szakmai kontroll esetén a közeli jövő egyik leghasznosabb terápiás és diagnosztikus eszközévé válhatnak a jelenleg még nem gyógyítható betegségek kezelésében. A köldökzsinórvérrel jelenleg folyó klinikai kísérletek újabb területeket nyithatnak meg a köldökzsinórvér felhasználásában, hiszen ezek a klinikai kísérletek nem vérképzőszervi rendellenességek kezelésére, hanem pl. az autista gyermekek vagy súlyos oxigénhiánnyal született gyermekek kezelésére irányulnak.

  A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. 2004. óta végzi köldökzsinórvér eredetű őssejtek fagyasztását és hazai tárolását. Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, amely jelenleg közel 40 000 család számára tárol köldökzsinórvér-őssejt mintát. A KRIO Családi Őssejtbankban feldolgozott mintákból Magyarországon eddig négy őssejt-transzplantációra került sor a kisgyermekek teljes gyógyulását eredményezve. Intézetünk a nemzetközi Famicord Csoport tagja, amely Európa leggyorsabban fejlődő őssejtbank hálózata, több mint 140.000 tárolt mintával és több mint 500 őssejt-beültetéssel.

 • Barnabás története
  Több

  Csontvelő elégtelenséget kezeltek az Intézetnél tárolt őssejt beültetésével

  Egy csontvelő elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, akit sikeresen kezeltek Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

  Krio Family

  Egy aplasztikus anémiában, csontvelő elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, aki Magyarországon családi őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével kapott gyógykezelést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyetemi és Oktató Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályán. A májusban történt beavatkozás az utóvizsgálatok eredményei alapján sikeres volt, akárcsak a két korábbi transzplantáció, melyek során leukémiás gyermekek kapták meg testvérük őssejtjét.

  Hazánkban jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, mely ugyanakkor számtalan más betegség kezelésére is alkalmas. A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére, de akár teljes szervek újraépítésére is.

  A sikeres beültetésben érintett családnak a KRIO Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

 • Másodszor mentettek életet Magyarországon
  Több

  Másodszor mentettek életet Magyarországon, családi őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével

  Másodszor ültettek be sikeresen Magyarországon családi őssejtbankban tárolt őssejtet. A kétéves kislány Miskolcon esett át az eredményes beavatkozáson.

  Egy évvel az első sikeres őssejtbeültetés után, melyhez családi őssejtbank biztosította a gyógyító őssejteket, újabb eredményes transzplantációt hajtottak végre Miskolcon. A két éves kislány születésétől vérlemezke hiányban szenvedett, amelyhez 10 hónapos korában egyéb vérképző szervi rendellenességek is társultak. A betegség 13 hónapos korában akut leukémiává alakult át. A szokásos kezelés nem vezetett eredményre, ezért döntött a gyermek kezelőorvosa a testvére születésekor levett és megőrzött őssejtek beültetése mellett.

  A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe -, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A pár hónapja elvégzett beültetés azóta sikeresnek bizonyult, a gyermek egészséges vérképzése beindult a donor őssejteknek köszönhetően.

  Az érintett családnak a Krio Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

 • Az első Magyarországon
  Először mentettek életet Magyarországon családi őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A 22 hónapos kislány Miskolcon esett át a sikeres beavatkozáson. A beültetett őssejt - melyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra - a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott.
  Több

  Az első Magyarországon, őssejtbankban tárolt őssejttel végzett beültetés

  Először mentettek életet Magyarországon családi őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A 22 hónapos kislány Miskolcon esett át a sikeres beavatkozáson.

  A beültetett őssejt - melyet a Krio Intézetben tároltak és készítettek elő a transzplantációra - a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott.

  A műtéten átesett 22 hónapos kislánynál 2009 decemberében diagnosztizáltak leukémiát. Az ezt követően elkezdődött és a súlyos fertőzések miatt többször megszakított kezelés több mint fél éven át tartott, ám nem vezetett eredményre. A kislány testvérének köldökzsinórvéréből vett őssejtek ugyanakkor reményt adtak a gyógyulásra. Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankjában, a Krio Intézetben mínusz 190 Celsius-fokra hűtött mintát a Nemzeti Hemopoetikus Őssejt Gyermek Transzplantációs Bizottság határozata alapján megvizsgálták és alkalmasnak minősítették a kezelésre. Az érintett családnak a Krio Intézet Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását.

  A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére. A transzplantációt a beteg csontvelő teljes kiirtása után 2010. szeptember 29-én végezték el. Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe -, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét. A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány - kezelőorvosai szakvéleménye alapján - a gyógyulás útjára lépett. Az azóta eltelt öt év minden reményt megad a gyermek teljes és végleges felépülésére.