Őssejtek

Milyen sejtek az őssejtek?

Az őssejtek olyan érintetlen sejtek, amelyek korlátlan osztódással, illetve azzal a különleges tulajdonsággal rendelkeznek, hogy képesek egyéb sejtekké differenciálódni. Tulajdonságaik miatt a károsodott sejtek pótlására használhatók és többek között a köldökzsinórvérből is kinyerhetők.

A csontvelő a vérképző őssejtek leggazdagabb forrása, de napjainkban már többnyire az ún. perifériás őssejt gyűjtést végzik, amikor néhány napos gyógyszeres előkészítést követően a perifériás vérből vonnak ki vérképző őssejteket. A köldökzsinórvér később jelent meg, mint őssejtforrás, de az első sikeres transzplantáció óta mintegy 36 000 beültetés történt a világon és napjainkban a transzplantációk harmadát köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel végzik. A csontvelői- ill. köldökzsinórvér eredetű vérképző őssejtekkel rutinszerűen gyógyítanak vérképzőszervi rendellenességeket és vérképzési daganatos betegségeket, így igazolt orvosi felhasználásuk ma már több mint nyolcvanféle betegségre terjed ki. 2012-ben végezték el az egymilliomodik (!) őssejtbeültetést a világon és ez évente kb. 50 000-rel tovább emelkedik.

Minden élő szervezet folyamatosan képez olyan új sejteket, amelyek a későbbiekben „megérve” specializálódnak, majd a genetikai kódjuk által meghatározott idő letelte után elpusztulnak. Az őssejtek közvetlenül helyettesítik az elpusztult sejteket pl. a bőr vagy a bélbolyhok regenerálódása során vagy a vér sejtes elemeinek folyamatos megújulásával.

Az összes őssejt - beleértve a szervezetben csupán átmenetileg jelenlévőket is, - az alábbi négy kategóriába sorolható:

  1. Totipotens őssejtek – az egyetlen olyan sejttípus, amely képes osztódni és létrehozni az adott szervezet összes differenciált sejtjét, vagyis képes teljes szervezetté fejlődni. A totipotens sejtek példája a zigóta (megtermékenyített petesejt), illetve a blasztomer sejtjei, amelyek a zigóta osztódásával jönnek létre és együtt alkotják a beágyazódó szedercsírát.
  2. Pluripotens őssejtek – olyan embrionális őssejtek, amelyekből a csíralemezek (mezoderma, ektoderma, endoderma) sejtjei differenciálódnak vagyis az embrió fejlődik. Ezekből a sejtekből bármilyen típusú sejt létrejöhet a trofoblaszt sejtek kivételével (a trofoblaszt sejtekből a külső magzatburok valamint a placenta fejlődik).
  3. Multipotens őssejtek – ezek az őssejtek képesek átalakulni számos különböző sejttípussá, azonban behatárolja őket az a csíralemez, amelyből létrejöttek. Ebbe a csoportba tartoznak a vérképző őssejtek is.
  4. Unipotens sejtek – a sejtfejlődés végső szakaszában jelennek meg. Ezek a sejtek csupán egy konkrét felnőtt sejttípussá képesek differenciálódni (pl. hámsejtté), miközben - a felnőtt sejtektől eltérően - megtartják osztódási képességüket.